Lahana hakkında her şey…Yararları saymakla bitmiyor…

Dolması,sarması, salatası hatta çorbası ve natürel ki, kışla yemeği kapuska. Lahanayla değişik yemek çeşitleri yapılıyor fakat en faydalısı onu çiğ yemek. Hatta kimi hastalıklarda da suyunu içmek. Lahana bol ölçüde B, C ve E vitamini, potasyum içeriyor. Yani, lahanada, iştah, sindirim ve hudut sistemi için gerekli olan B vitamini, bedenin direncini arttıran C vitamini, büyüme ve üreme için gerekli olan E vitamini, hücrelerin, kasların ve dokuların ihtiyacı olan potasyum bulunuyor.

Sarı yahut beyaz çiçekli, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık, çoğunlukla Akdeniz etrafında yetiştirilen bir kış zerzevatı. Lahana Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilir. Kış soğuklarına hayli yeterli dayanabilen bir bitkidir. Baş lahana, kantar lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, kırmızı lahana üzere çeşitleri var. Beyaz lahananın çok kıymetli düzgünleştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi. Lakin onun bu özellikleri lakin 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Lahana, bedende biriken zehirli hususların atılmasını sağlıyor. Kandaki şeker ölçüsünü düşürüyor. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşı yararlı olduğu biliniyor. Lakin onu son yıllarda tanınan kılan kanserle münasebeti. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir husus (isotiocyanates) içeriyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya nazaran, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.Lahana ayrıyeten, bedende biriken zehirli hususların atılmasını sağlıyor.

Kandaki şeker ölçüsünü düşürüyor
Tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için sinirliğiği gideriyor. Ancak tekrar birebir nedenle guatr hastalarının denetimli yemesi gerekiyor. Bir de çiğ yendiğinde kimi hassas midelerde şişkinliğe yol açabiliyor. Bu durumda içilecek bir bardak kimyon çayı rahatlatıyor.
Lahananın bileşiminde %92 su, mineraller, vitaminler, nişasta, biraz acı unsur, hardal yağı glikozu ve organik asitler ve anti ulkus faktör olarak bilinen ve U vitamini olarak isimlendirilen husus bulunuyor.

Lahana özsuyu
Lahananın, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin tedavisinde çok tesirli olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmış. Lahana özsuyu, taze yaprakların mutfak robotundan geçirilmesiyle elde ediliyor. Hasta kişi, hafif diyet besini alıyor ve yemeklerden sonra olmak üzere, gün boyunca toplam 1 litre taze sıkılmış lahana özsuyu içiyor. Bu tedavi 4-5 hafta sürüyor. Ayrıyeten ince ve kalın bağırsak iltihapları da lahana özsuyu ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyi gerçekleştiren faktör, U vitamini olarak da tanımlanan husus.
Lahananın en önemli faal unsurlarından biri de laktik asit. Bağırsaklardaki faydalı bakterilere sağlıklı bir ömür ortamı sağlanmasında bu unsurun çok değerli fonksiyonları var. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde çokça yenmesi bu açıdan büyük faydalar sağlar. Çokça lahana salatası yenerek ve özsuyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle, bağırsak tembelliği ve hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınıyor.
Lahana Salatası


İçerdiği her şeyi tam olarak korduğu için, lahanayı pişirmeden yemekte sonsuz fayda var. İşte lezzetli bir salata tanımı:
1 adet küçük lahana, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı limon suyu, 1 kahve kaşığı kırmızı biber, 2 kahve kaşığı soğan suyu, 2 kahve kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı domates suyu. Lahanayı yaprak yaprak ayırarak yeterlice yıkayıp bir saat kadar soğuk suda bırakın. Kalın kısımları keserek çıkarın. Suyunu süzmesi için süzgeçe bırakın. Bir kapta zeytinyağ, limon suyu, domates suyu, tuz, kırmızı biber ve soğan suyunu çatalla vurarak güzelce karıştırın. Lahanayı keserek salata kabına alın. Sosunu üstüne dökerek karıştırıp servis yapın

Lahana Çorbası
Lahana vitamin açısından güçlü, kalori açısından yoksul. 100 gram lahana da 20 kalori var. Bu nedenle de kilo vermek isteyenler, lahanadan yararlanabiliyor. Türkan Şoray’ın da diyet listesinde bulunan lahana çorbasının tanımı şöyle:
1 orta uzunluk lahananın yarısı yahut 1 paket Brüksel lahanası, 1 büyük kereviz, 1/2 demet maydanoz, 3 taze soğan, 2 dolmalık biber ve 3 domatesi doğrayın. Kısık ateşte düdüklü tencereye koyup üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başlayınca 1 çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı biber ve 1 çay kaşığı tuz ek edin. Ve istediğiniz kadar için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir