Altın süt: Zerdeçallı sütün yararlarını öğrenince başucunuzdan eksik etmeyeceksiniz…

Zencefilgiller ailesinin sarı sarı rengiyle dikkatleri üzerinde toplayan üyelerinden zerdeçal. Renginin hoşluğu, içine yansımış olanından hem de. Market ve aktarlarda tazesi de toz halinde olanı da kolaylıkla bulunabiliyor.Tabii zerdeçal sütü tanımında yer alan sütün, karabiberin, isteğe nazaran ekleyebileceğiniz tarçın, karanfil, bal üzere tatların yararlarından tek tek kelam etmiyoruz bile. Onlar da tekrar çabucak her meskende bulunan materyallerden esasen.
Anlayacağınız zerdeçal sütü, son vakitlerin en sıhhat dolu içeceği.Zerdeçalın yararları ile sütü buluşturan bu lezzetli içeceğe yakından bakalım.

Zerdeçallı süt nedir, neye denir?
Adını sıkça duymaya başladığımız zerdeçallı süt, süt içerisine zerdeçal eklenerek hazırlanan ve sağladığı yararlarla gündemden düşmeyen bu içeceğe denir. Bir öbür isminin altın denmesini sağlayan neden ana unsurunun zerdeçal olmasından kaynaklanmaktadır. Zerdeçalın rengi hasebiyle “altın süt “olarak da geçmektedir. Lezzeti yüksek, şifası saymakla bitmeyen bu zerdeçallı sütü günlük rutine eklediğimizde birçok hastalıkların önüne geçerken, mevcut kronik hastalarda da güzelleşme sürecine girilmesini sağlıyor. Öyleyse gelin bu zerdeçallı sütün yararları neler görelim…

  • Zerdeçallı süt, bedende ağrı olan devirlerde tüketildiğinde büyük bir ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin bileşeni sayesinde, bedende bulunan tüm hücrelerin yenilenmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarında birebir sonuç gösteren zerdeçallı süt, enfeksiyon tedavisinde kullanılmasının yanı sıra birebir vakitte boğaz ağrılarının yatışmasında da tesirlidir.
  • Kasları rahatlatma gücü olduğu bilinen zerdeçalı, spor sonrasında ya da uyumadan 1 saat evvel süt içerisinde karıştırarak içmek, ağrılarınızı dindirirken rahat bir uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan zerdeçallı süt, yağ yakmaya da yardımcı olmaktadır.Yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo vermeyi de kolaylaştıran zerdeçallı sütü, kilo verme dönemlerinizde beslenme programınıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
  • Daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmanıza yardımcı olan zerdeçallı süt, oluşabilecek tepkiler sonucundaki alerjilerin de önüne geçmektedir.
  • Zerdeçallı süt içerisine bir ölçüde Hindistan cevizi yağı eklerseniz, bu üç bileşen rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.
  • Vücutta oluşan sivilce ve akne oluşumunun önüne geçerek, mevcut olan aknelerinde giderilmesine yardımcı olur.
  • Karaciğeri de koruyan zerdeçallı süt, yağlanmalara karşı karaciğeri müdafa eder.
  • Regli devrinde oluşan kramp ve ağrıların geçmesine ve bedenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
  • Ciğer münasebetiyle tıkanan ve nefes zorluğu yaşanılan periyotlarda zerdeçallı süt rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Zerdeçal kansere yakalanma riskini azaltan unsurları içeren çok hoş bir besin kaynağıdır. Günlük olarak yemeklerde tüketmek birinci başlayanlar için sıkıntı olsada, süt içerisine ekleyerek tüketmek daha keyifli olabilir. Hasebiyle zerdeçallı süt içerek kanser riskinin önüne geçebilirsiniz.
  • İyi bir kalsiyum örneği olan zerdeçallı süt, içerisinde barındırdığı kalsiyumlar sayesinde kemik sıhhatini muhafaza altına alarak, kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Kemiklerin esnek ve daha güçlü olmasını sağalarken, kemik kaybının önüne geçerek osteoporoza karşı da müdafaa kalkanı oluşturur.
  • Düzenli olarak tüketilen zerdeçallı süt kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan dolanımının güzelleşmesini sağlayan zerdeçallı süt tıpkı vakitte kanda bulunan lenf sisteminin de daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli olarak tüketin zerdeçallı süt sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurken tıpkı vakitte midede oluşan hazımsızlığın da önüne geçmektedir.
  • Östrojen hormonunun daha yüksek düzeyde olmasını sağlayan zerdeçallı süt, gebe kalmayı kolaylaştıran etmenler ortasında yer alır.

Zerdeçallı süt nasıl hazırlanır?
Malzemeler;
1 su bardağı süt (inek sütünün yanı sıra Hindistan cevizi sütü ya da badem sütü de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal tozu
Bir tutam karabiber
1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı;
Küçük bir cezve içerisine bir su bardağı sütü dökün ve akabinde tarçın, zerdeçal ve karabiberi ekleyin biraz karıştırdıktan sonra oacağın üzerine alın ve altını yakın. Süt kaynamaya başladıktan sonra, ocaktan alın ve birinci sıcaklığı çıktıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ek edin ve afiyetle tüketin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir